Italienska fackföreningar reagerar mot repression

UTRIKES Under juli har inte bara värmeböljor drabbat landet, utan repressionen mot landets fackföreningsaktivister har skärpts rejält. Nyligen arresterades flera ledande företrädare för fackföreningen Si Cobas, varpå de placerades i husarrest. Reaktionen blev en samlad demonstration i staden Piacenza.

De två radikala fackföreningarna Si Cobas och USB (Unione Sindacale di Basi) enades för en dag sedan i en stor demonstration i staden Piacenza. Syftet var att demonstrera mot den repression som riktats mot de båda fackföreningarna. Ledande aktivister från båda facken har i olika rundor arresterats och senast sattes den nationella koordinatorn, motsvarande ordföranden, för Si Cobas i husarrest för sin fackliga aktivitet av åklagaren i just staden Piacenza.

Demonstrationen förberedde också för kommande kamper, där rörelsen förbereder sig för enorma angrepp på strejkrätten och man gör kopplingen tydlig – ledarna arresteras inte bara för något de påstås ha gjort, utan också för att man vet att de nya lagarna kommer att möta motstånd.

Tidigare har Riktpunkt rapporterat om de stora strejkerna i framför allt transportsektorn, där fackliga aktivister dödats under blockader och där fackföreningen USB satt vapentransporter till Ukraina i blockad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.